logo   
aktualita

Evropská města přistupují k epidemii Covid-19 jako k příležitosti pro zlepšení kvality života pro své obyvatele

Nové údaje o průzkumu veřejného mínění z 21 měst v šesti evropských zemích ukazují jasnou preferenci ve prospěch opatření zaměřených na prevenci návratu k předpandemické úrovni znečištění ovzduší. Existuje silná podpora novým nízkoemisním zónám, zákazům automobilů v městských oblastech a udržení nově vytvořeného prostoru na silnicích pro jízdní pruhy pro cyklisty a chodníky zavedené během „covidové“ krize. Významným trendem v evropských městech je preference ulic podporujících cyklistiku a veřejný prostor namísto přeplněných ulic auty.

Podle sesbíraných dat z uvedeného průzkumu 68 % ze 7 455 respondentů uvedlo, že chtějí, aby opatření snižující znečištění ovzduší – včetně omezení přístupu automobilů do městských center – zůstaly platná i po skončení epidemie Covid-19.

Průzkum se týká hlavních měst ve Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Velké Británii a bruselské metropolitní oblasti a byl proveden mezi 14. a 21. květnem 2020.

Více se dočtete zde: https://1url.cz/@after_covid

05.08.2020
DaM logo
 
FB  +420 475 284 708
FB  info@mobilita-ieep.cz
FB  @dopravamobilita
TRANSPORT AND MOBILITY RESEARCH TEAM
Institute for Economic
and Environmental Policy

Faculty of Social and Economic Studies
J. E. Purkyne University in Usti nad Labem
Moskevská 54
Ústí nad Labem
400 96
map
©2021 Mobilita-ieep.cz. Publication or further dissemination of content is prohibited without the written consent of Mobilita-ieep.cz.